Utelekar i svenskt väder

Barn behöver vara ute och i de flesta väder går det att hitta på något kul att göra ute. Att skylla på vårt dåliga svenska väder håller inte. Barnen måste lämna sina surfplattor och telefoner för att må bra. Om deras fantasi inte räcker för att hitta på roliga lekar själva får vi hjälpa dem på traven lite innan de kommer igång med att hitta på spontana lekar.

Tips på lekar

Är det många barn kan de ha svårt att samsas om vad som ska lekas och då är det bra om en vuxen griper in. Fruktsallad är en kul lek där det helst ska vara minst 10 stycken barn som är i omkring 5-årsåldern. Barnen ska byta platser utefter vad ledaren ropar. Det kan vara allt från att alla med blå skor ska byta plats till att alla med mörkt hår ska byta plats med varandra. Man kan också utse barnen till olika frukter och därmed skapa en rolig fruktsallad där barnen kommer att irra omkring och skratta. Denna lek brukar bryta isen ganska lätt om det är barn som inte känner varandra så väl. Att lära barnen att använda kompass är både lärorikt och roligt. Detta kan man göra hur få barn det än är. Att använda kompass och karta är en kunskap som många barn i dag inte kan trots att det hör till allmänbildning. De kommer dock att se det som en rolig lek samtidigt som de lär sig något väsentligt.

I ur och skur

Bara barnen klär sig rätt kan de vara ute i de flesta väder. Hederliga galonbyxor för de små är ett plagg som är helt suveränt. De ska inte frysa eller bli våta om fötterna och i handeln finns ett stort urval av bra stövlar och skor för både stora och små barn.

Bra för hälsan

Det har gjorts flera undersökningar som visar att det är bra för hälsan att vara ute. Detta gäller för både vuxna och barn. Även om många svenskar är friluftsmänniskor och älskar att vara ute i naturen är det många som är det alltför sällan.