Lek och lär med barnteater

barnteater

Barn har ut extremt mycket av att på ett lekfullt sätt bekanta sig med teater. De tvingar dom bland annat att föreställa sig världen ur en annan persons ögon för att kunna sätta sig in i en roll, vilket många gånger kan leda till värdefulla empatiska insikter. De hjälper dom även att få leva ut på ett sätt som inte alltid är tillåtet i vardagen, något som kan bidra till att låta dem hitta sig själva på ett helt annat sätt än vad som annars vore möjligt.

Teater är både lärorikt och roligt för barn. De får inom rymliga ramar en plattform för att upptäcka saker inom sig själv och andra som kanske annars aldrig vore möjligt. Att sätta sig in i en roll kräver till exempel att man funderar en del över hur den karaktär man valt eller tilldelats att spela är som person och kanske även vad den kan ha upplevt. Detta gör att man ibland på ett mycket naturligt sätt kan lyckas bryta redan inlärda mönster och vidga barnens tankesätt. Detta är oerhört viktigt för ett barns utveckling och kan hjälpa dom både i praktiska som sociala situationer för resten av livet.

Det är dock viktigt att teaterleken inte blir alltför strukturerad för yngre barn. Då tappar det lätt glädjen och allt går därigenom förlorat. Något som kan hjälpa är att sätta stämningen genom att inkludera sådant som barn gillar. Placera exempelvis dockor på stolar som publik, om ni skulle sakna riktiga åskådare som kan bevittna föreställningen. Detta hjälper barnen att förstå sammanhanget på ett helt annat sätt och göra det hela mer riktigt, så att säga. Med dockor som publik slipper de även känna press från en dömande publik (barnens egna känslor), och är därför perfekt att träna inför.

Ta gärna en titt på kurser.se och se över det utbud som finns, om ditt barn efterhand kommit att älska teater och inte verkar kunna få nog. Men glöm som sagt inte bort att hålla skådespelandet på en rimlig och rolig nivå!