Lär barnen att baka och laga mat

Bakning och matlagning är två färdigheter som vi alla får stor användning av i det vuxna livet. Ju tidigare man kan lära barnen om detta och få dem intresserad av det desto större chans är det ofta att de fortsätter med det in i vuxen ålder.

Till att börja med gäller det ju att välja ett recept. I början är det smart att välja något som de själv skulle vilja äta. Många ser snabbt det roliga med själva bakningen eller matlagningen, men att få göra något gott man vet att man sedan kommer få äta är alltid en fin morot när man först introducerar dem till detta.

Av denna anledning är det många som börjar med att baka kakor, bullar, godis och liknande. Och det finns mycket därute som kan garneras med något sött för att bli extra intressant för barnen.

Försök gärna välja ett recept där barnen kan vara med och hjälpa till med så mycket som möjligt. Måste man använda en massa maskiner eller vassa redskap blir det mer och mer de kanske måste titta på när mamma eller pappa sköter arbetet. Att känna att de får vara delaktiga i det mesta kommer att göra det roligare.

Naturligtvis kan man ju dela upp arbetsuppgifterna något och göra saker parallellt. Medan föräldrarna håller på med kniven eller maskinen får barnen kavla eller använda former i degen. Ju äldre barnen är desto mer kan man ju lita på dem när det kommer till saker som knivar och liknande. Men det gäller fortfarande att hålla allt under uppsikt.

Köp gärna några barnanpassade köksredskap också. Detta är speciellt bra för riktigt små barn som kan ha svårt att få grepp och handskas med allt som är anpassat en vuxen hand. Det finns även mer säkra köksknivar för barn som exempelvis har en rundad spets eller skydd för fingrarna.