Julklappstips

Snart är julen här och julklappar införskaffas på högt tryck just nu. Är du en av dem som inte inhandlat alla klappar klart än, kanske du inte kommer på vad du ska ge dina barn, syskon barn eller andra barn du känner. Vi tänkte därför ge lite tips på bra julklappar, som inte bara är en leksak, utan något dina barn kan läsa, se eller sjunga med.

Böcker

Barnböcker

Barnböcker är alltid ett säkert kort att ge ett barn. Barn älskar att antingen läsa själv, eller att få en bok läst av en vuxen. Tyvärr säljs det mindre böcker idag eftersom många barn kollar på tv eller spelar dataspel istället, men med en bra bok kan man locka de flesta in i sagornas värld. Akademibokhandeln brukar årligen ge tips på julklappar, i många olika kategorier, barn och ungdom är en av dem. Här är några av de böcker de listat;

  • CYKELMYSTERIET av Martin Widmark  
  • DEN STORA BOKEN OM BARNA HEDENHÖS av Bertil Almqvist
  • HERR GURKA, KRAKEL SPEKTAKEL OCH ALLA DE ANDRA av Lennart Hellsing, Klas Widén och Johanna Hellsing

För att se hela listan på populära barnböcker kan du kolla på http://akademibokhandeln.se/topplista/barn-ungdom-december-2/?postid=20071

Spel och pussel

Man ska utmana sitt barn så de utvecklas och lär sig nya saker hela tiden. Och samtidigt ska både förälder och barn ha roligt. När barnet kommer upp i 3-4 års ålder sker utvecklingen snabbt och här passar det perfekt att utmana barnet lite mer. Spel lär barn att kommunicera, tänka med strategiskt samt att samarbeta.

Det finns många roliga brädspel och kortspel på marknaden nu som är roliga för både barn och vuxna. Pussel kan vara en lugn och skön nedvarvning på kvällen innan läggdags. Eller en trevlig stund på morgon innan det är dags för jobb och skola. Pussel kan också variera mycket beroende på ålder så det går alltid att hitta ett med passande motiv och som ditt barn kan lägga själv om han eller hon vill.

Film

Barnfilmer är vårt andra tips på julklapp. Att få barnen att varva ner i soffan eller saccosäcken framför en bra film är aldrig fel. Idag finns många olika filmer att välja bland. Några barn föredrar de klassiska Astrid Lindgren filmerna medan andra gillar mer moderna filmer så som ”Flygplan” eller ”Dora”. Ett tips inför julen är att införskaffa Netflix till er tv. Just nu har de ett erbjudande och ger bort första månaden gratis. Netflix är en streeming tjänst med massor av filmer och tv serier att se, både för barnen men också för er vuxna.

Musik

Musik är ett tredje tips vi har. Att sjunga och spela med sina barn har stor inverkan och barn brukar älska sång och musik, både att sjunga själv men också att röra sig till musiken. Har du små barn har vi ett riktigt bra tips, nämligen att ge en sångpåse i julklapp. En sångpåse är en tygpåse med små mjukisdjur figurer i där barnet får dra ett mjukisdjur, exempelvis en stjärna, och sjunga en sång som handlar om en stjärna (blinka lilla stjärna).