Bra barnböcker

Att läsa en bok är nog något som de flesta barn uppskattar och tycker är roligt. En bra sak med en barnbok är att den ofta räcker länge eftersom barn ofta vill att man läser den om och om igen.

Barnböcker finns i många olika genrer och för alla åldrar. För de allra minsta finns så kallade pekböcker, vilka kan vara bra att ha när barnen är riktigt små. Dessa är gjorda i någon form av hårdare material där sidorna inte är i bladform, vilket kan vara en bra idé eftersom små barn tenderar att riva itu papper. Böcker med riktiga sidor bör man vänta med tills barnen fyllt åtminstone tre år.

barnböcker

Ett tips på bra barnböcker är böcker med djur av olika slag. För de allra minsta kanske även en bok där man kan ”känna” på de olika djurens päls och dylikt kan vara en bra idé, då de ofta tycker detta är roligt. För de lite större barnen kan en bok med lite mer exotiska djur vara ett bra tips.
När barnen kommit upp i fyra-femårsåldern finns som bekant en hel uppsjö av olika böcker att välja mellan. Några böcker som nästan alltid brukar funka är de klassiska böckerna av Astrid Lindgren, som till exempel Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket eller Bröderna Lejonhjärta.

En annan klassisk författare utöver Astrid Lindgren som också skrivit många bra barnböcker är Elsa Beskow, vilken författat bland annat Tomtebobarnen, Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, Sagan om den lilla gumman samt Hattstugan. Dessutom har ju även Elsa Beskows böcker bilder, vilket barnen oftast uppskattar.