Bamse och hans vänner

Bamse har ända sedan den första tidningen kom år 1973 varit en av de populäraste serietidningarna i Sverige. Förutom i serieform finns även Bamse som både böcker och filmer.

bamse

Bamse är en liten brunbjörn som bor tillsammans med sin familj och sina vänner på några kullar i närheten av varandra. Strax intill kullarna ligger även Höga berget, vars topp Bamses farmor bor på. Det är också hon som tillverkar den dunderhonung som gör Bamse till världens starkaste björn. Bamses familj består förutom Bamse även av hans fru Brummelisa samt hans fyra barn, Brum, Teddy, Nalle-Maja och Brumma. Brum, Teddy och Nalle-Maja är trillingar medan Brumma är aningen yngre.

I närheten av Bamse på två andra kullar bor kaninen Lille-Skutt samt sköldpaddan Skalman. Lille-Skutt arbetar som brevbärare och bor i en gammal stubbe tillsammans med sin fru Nina Kanin samt deras son Mini-Hopp som ofta leker med den jämnåriga Brumma.

Skalman bor i ett lite annorlunda hus som är väldigt högt. Skalman är en uppfinnare av yppersta världsklass och har bland mycket annat uppfunnit en ”mat-och-sovklocka”, som ringer varje gång det är dags för antingen mat eller sömn.

En annan karaktär som ofta förekommer i Bamse-serierna är Vargen, vilken från början var ganska elak, men som med åren kom att bli allt snällare och även god vän till Bamse. Dock händer det att han ibland ändå gör elaka saker. Ett par andra vänner till Bamse är bland annat Ola Grävling och Mickelina Räv.

Som i alla andra serier finns det ju så klart även figurer som inte alltid har så goda intentioner. Den främste av dessa är troligtvis Krösus Sork, som är en mycket rik sork, vilken tjänat sina pengar med hänsynslösa metoder. Till sin hjälp har han två andra sorkar, Knocke och Smocke, även kallade ”fixarsorkar”.

Andra karaktärer som förekommer titt som i tätt i serierna om Bamse är bland andra Pontus Kask, som är konstapeln i dalen, fröken Fiffi, som är Bamsebarnens lärare samt Gammelsork som är Krösus Sorks morbror, men som till skillnad mot Krösus är snäll och god vän med Bamse.